Lajm i mrekullueshëm: Zbulohet ilaçi që stopon COVID-19 për 24 orë në trupin e njeriut

Një ilaç i ri që merret nëpërmjet gojës stopon brenda 24 orësh shumimin e SarS CoV2 në organizmin e njeriut dhe për pasojë edhe shpërndarjen e tij. Ilaçi quhet Molnupiravir.

Trajtimi i koronavirusit të ri me një ilaç të ri, Molnupirvir, stopon komplet shpërndarjen e virusit brenda 24 orëve, thonë shkencëtarët nga Instituti i Shkencave Biomjekësore në Universitetin e Shtetit Georgia në SHBA

Grupi i udhëhequr nga Dr. Richard Plemper, Profesor i dalluar i Universitetit, fillimisht zbuloi se ilaçi është i fuqishëm kundër viruseve të gripit.

“Kjo është demonstrimi i parë i një ilaçi oral në dispozicion për të bllokuar shpejt transmetimin e SARS-CoV-2,” tha Plemper. “MK-4482 / EIDD-2801 mund të ndryshojë lojën.”

Ndërprerja e transmetimit të gjerë të komunitetit të SARS-CoV-2 derisa të jetë në dispozicion vaksinimi masiv është thelbësor për menaxhimin e COVID-19 dhe zbutjen e pasojave katastrofike të pandemisë.

Për shkak se ilaçi mund të merret nga goja, trajtimi mund të fillojë herët për një përfitim potencialisht të trefishtë: të pengojë përparimin e sëmundjes tek pacientët në gjendje të rëndë, të shkurtojë fazën infektive për të lehtësuar barrën emocionale dhe socio-ekonomike të izolimit të zgjatur të pacientit dhe të ndalojë shpejt shpërthimet lokale .

“Ne kemi vërejtur herët që MK-4482 / EIDD-2801 ka një aktivitet të spektrit të gjerë kundër viruseve të ARN-së respiratore dhe se trajtimi i kafshëve të infektuara nga goja me ilaç ul sasinë e grimcave virale të derdhura për disa rende të madhësisë, duke ulur në mënyrë dramatike transmetimin,” tha Plemper. “Këto veti e bëjnë MK-4482 / EIDD / 2801 një kandidat të fuqishëm për kontrollin farmakologjik të COVID-19.”

Në studimin e botuar në Nature Microbiology, ekipi i Plemper rivendosi MK-4482 / EIDD-2801 kundër SARS-CoV-2 dhe përdori një model ferre për të provuar efektin e ilaçit në ndalimin e përhapjes së virusit.

“Ne besojmë se qelbësit janë një model i rëndësishëm transmetimi sepse ato përhapin me lehtësi SARS-CoV-2, por kryesisht nuk zhvillojnë sëmundje të rëndë, e cila ngjan shumë me përhapjen e SARS-CoV-2 te të rinjtë”, tha Dr. Robert Cox, një bashkëpunëtor postdoktoral në grupin Plemper dhe një autor bashkë-udhëheqës i studimit.

Studiuesit infektuan qelbësit me SARS-CoV-2 dhe filluan trajtimin me MK-4482 / EIDD-2801 kur kafshët filluan të heqin virusin nga hunda.

“Kur kemi strehuar bashkë ato kafshë të infektuara dhe më pas kemi trajtuar kafshë burimore me qelbës kontakti të patrajtuar në të njëjtin kafaz, asnjë nga kontaktet nuk u infektua,” tha Josef Ëolf, një student i doktoratës në laboratorin Plemper dhe bashkë-udhëheqës i studimit. Për krahasim, të gjithë kontaktet e qelbësit të burimit që kishin marrë placebo u infektuan.

Nëse këto të dhëna të bazuara në pendë përkthehen te njerëzit, pacientët me COVID-19 të trajtuar me ilaç mund të bëhen jo-infektivë brenda 24 orëve pas fillimit të trajtimit.

MK-4482 / EIDD-2801 është në prova të avancuara klinike II / III kundër infeksionit SARS-CoV-2.