Një grup shkencëtarësh hedhin poshtë raportin e OBSh-së mbi origjinën e COVID-19

Një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë bënë thirrje për një hetim të ri mbi origjinën e COVID-19, pasi Kina dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshuan një raport të shqyrtuar javën e kaluar në përfundim se virusi ka shumë të ngjarë të vinte nga jeta e egër dhe jo nga një laborator.

Njëzet e katër shkencëtarë nga Evropa, SHBA, Australia dhe Japonia lëshuan një letër të hapur, e cila u mor nga The New York Times, që analizoi hapat për të përfunduar një hetim më gjithëpërfshirës, shkruan The Hill.

“Thirrja për një hetim të plotë mbi origjinën e pandemisë me mjetet më të mira të disponueshme nuk ka për qëllim të drejtojë gishtat drejt një vendi”, shkruhet në letër.

“Qëllimi i tij është të mos lërë asnjë gur pa lëvizur në përpjekjen për të kuptuar se si filloi kjo katastrofë kështu që ne mund t’i japim përparësi përpjekjeve për të adresuar mangësitë tona më të mëdha për të mirën e të gjithë njerëzve dhe të gjitha kombeve”, vazhdon letra.

Letra, e cila pasoi një letër të mëparshme të hapur që kritikonte raportin e OBSH-së, vinte në dukje se “të dhënat kritike dhe mostrat biologjike që mund të sigurojnë njohuri thelbësore për origjinën pandemike mbeten të paarritshme”.

Jamie Metzl, një bashkëpunëtor i vjetër i Këshillit Atlantik, i cili shkroi dhe nënshkroi letrën, i tha Reuters se bashkësia shkencore mund të duhet të “kthehet te Plani B” dhe të përfundojë një hetim “në mënyrën më sistematike të mundshme”, pa përfshirjen e Kinës.

“Kina ka baza të të dhënave se çfarë virusesh mbaheshin, ka shënime laboratorike të punës që po bëhej”, tha ai.

Shkencëtarët kërkuan një hetim që përfshin ekspertë të biosigurisë ose një grup tjetër i kombeve për të studiuar origjinën e COVID-19, e cila u raportua për herë të parë në Wuhan, Kinë, në vitin 2019.

Raporti i OBSH-së përcaktoi se mundësia që virusi të vinte nga një laborator ishte “jashtëzakonisht e pamundur”.

Por Metzl tha në letrën e së mërkurës se Kina duhet të sigurojë prova se teoria e origjinës laboratorike është e rreme.

Shkencëtarët kinezë përfshirë Shi Zhengli, drejtori i Institutit të Virologjisë Wuhan, kanë thënë se COVID-19 ose një virus i ngjashëm nuk ishte i pranishëm në laboratorët e tyre.